1 november 2013

Två scener från en soffaHej systrar!

Jag tänkte berätta lite om vad skillnaden kan vara mellan att vara i en skev och en fungerande relation, så som jag ser på det i alla fall, det kan ju vara olika vilket slags bemötande vi önskar oss.

Jag har sovit på soffan i två nätter i rad. Orsaken kommer jag att gå in på, men det har i alla fall påmint mig om de många nätter jag försökte sova intill mitt ex och misslyckades på grund av hans brutalt höga snarkningar. Under den relationen hade jag i perioder stora sömnproblem. Det enda som hjälpte när han drog igång var att jag tog täcke och kudde och gick ut i vardagsrummet och sov. Om jag försökte få honom att lägga sig på sidan eftersom han inte snarkade då blev han irriterad och även retlig dagen efter, så det slutade jag ganska snart med. Väl på soffan var det ibland svårt att sova för att snarkningarna lät så högt att jag hörde dem, genom dörr och öronproppar.

Att ha problem med att snarka är förstås inte roligt, det kan jag också förstå. Men det som blev svårt att förstå och acceptera för mig var att han inte kunde erkänna att det kunde bli ett problem för mig, han uttryckte aldrig någon sympati över att det ledde till sömnproblem för mig. I stället nekade han oftast till att han snarkade, eller skojade bort det och tyckte att jag överdrev. När jag pratade om att vi borde försöka ta reda på om det fanns några preparat eller behandlingar som kan hjälpa mot snarkningar hånskrattade han.

Två nätter i rad har jag alltså haft svårt att somna intill min nuvarande sambo. Han har konstiga ryckningar i sömnen vilket leder till att han ligger och sprattlar i sömnen, varje gång han spritter till rycker jag också till, och två nätter i rad har sprittningarna varit fler än vanligt och jag haft svårt att sova och till sist valt soffan för att kunna somna. Det finns flera delförklaringar till situationen, men det är inte det viktiga just nu för mig.

Det viktiga var det bekymrade ansiktsuttrycket hos honom när jag gick och la mig i sängen när han gick upp (han går upp väldigt tidigt vissa dagar). När jag vaknade hade jag fått ett långt meddelande där han beskrev hur jobbigt han tyckte att det kändes att jag inte hade fått sova och att i kväll vill han prata med mig om hur vi ska kunna lösa den här situationen på ett bra sätt, om inte annat erbjuder han sig att sova i soffan så att jag ska få en god natts sömn.

Jag tror inte att jag behöver säga så mycket mer, för jag tror att exemplen talar väldigt tydligt. Det är inte säkert att vi kommer helt att komma till rätta med grundproblemet. Men föreställ er bara hur olika dessa två bemötanden känns för mig! Natt och dag.

Problem uppstår i livet och i alla relationer, det kan vi inte gardera oss ifrån, i detta fall är orsakerna till sömnproblemet verkligen inte bara hans utan minst lika mycket mina. Men det avgörande är hur vi bemöter varandra i dessa situationer, gör vi det med en lyssnande och inkännande attityd där vi visar att även om vi inte vet hur vi ska göra så bryr vi oss om hur det blir för den andra? Eller gör vi det så att vi ska hålla vår egen rygg fri utan hänsyn till hur konsekvensen blir för den andra, "det är inte mig det är fel på utan dig". Relationsdilemman är nämligen inte fråga om rätt eller fel i grunden utan om hur två perspektiv och behov ska kunna mötas och fungera ihop, en sådan problemlösande attityd kan man ha mer eller mindre av i olika situationer, men det är att försöka hitta dit som jag tror är den sundaste vägen i alla relationer. Jag vet inte hur det var för er, men i mitt ex fall så gläntade han aldrig på dörren mot en sådan väg, vad som än hände och hur illa det än gjorde mig var han upptagen med att försvara sitt fort. Han klev aldrig ut och mötte mig på den där sidan jag befann mig på.

Känner du igen dig? Tänk då en stund på vilket bemötande det var du längtade efter. Ta med dig din längtan i dina kommande och pågående relationer, om det så är mot vänner, släktingar eller älskande.

KRAMAR I DAG (och alla andra dagar för den delen).

13 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Jag skickade ett mail för ett tag sedan, men har inte fått något svar. Skriver givetvis inte för att stressa, då jag vet att du har ett nytt liv nu som tar upp din tid. Skriver mest för att jag är orolig att det inte gått fram. Idag tog jag det slutgiltiga steget och lämnade, och därför hade jag behövt prata av mig med någon som befunnit sig i en liknande situation. Din blogg har hjälpt mig oerhört i beslutet, och kommer fortsätta hjälpa mig de gånger jag tvivlar på mig själv eller grips av panik över förändringen.

  SvaraRadera
 2. Hej! Var det ditt första mejl till mig? Det verkar stämma att det inte har kommit fram. Jag har för närvarande mycket jobb inom ett pågående projekt, så därför har jag svårt att hinna besvara allting som kommer. Men jag kan inte känna igen att jag skulle ha fått ett meddelande från någon som överväger att lämna, sådana mejl brukar jag alltid sätta högst på priolistan.

  SvaraRadera
 3. Skriv igen så ska jag försöka att svara så snabbt det är möjligt för mig. Okej? Stor kram och du har tagit rätt beslut.

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Skickade ett mail just och hoppas det gick fram.

  SvaraRadera
 5. Det är tydligt som ingenting annat. Jag hoppas jag nångång i framtiden vågar mig på en ny relation och får se skillnaden. Massa kramar till oss!

  SvaraRadera
 6. Var sak har sin tid och nu är det din tid så ta dig tid! ;-). <3!

  SvaraRadera
 7. Vad gäller snarkningar och ryckningar i sömnen - detta är förmodligen sömnapnéer som är ett allvarligt (och vanligt) tillstånd som innebär att den drabbade har andningsuppehåll (ryckningarna är kroppens panik när syretillförseln stryps, sedan drar andningen igång med förnyad styrka). Oavsett allt annat ska din sambo söka hjälp för detta och få en utredning, det bästa lösningen är förmodligen en andningsmask, det räddar inte bara din sömn, det räddar även hans liv och livskvalitet efter som sömnapnéer leder till förhöjt blodtryck och han aldrig får någon djupsömn.

  SvaraRadera
 8. Usch, vad jag känner igen mig. Min man snarkar, gjort flera år. Inte hans problem, MITT problem. Jag sover med öronproppar som ger mig sår i öronen. Mitt problem, inte HANS problem.
  Jag har precis vaknat, efter 17 år. Det är jobbigt som bara FAAN och jag måste som vanligt hålla fasaden och hålla allt inom mig än så länge. Läser allt jag kommer över på nätet. Har börjat skriva dagbok sedan igår, får se om jag orkar publicera det i en blogg (anonymt såklart) för att både få och ge hjälp. Kram till dig som lyckats ta dig loss!

  SvaraRadera
 9. http://verbalmisshandel.wordpress.com/

  Ifall någon som läser din sida vill läsa. Och du såklart.

  SvaraRadera
 10. Jag har precis startat en blogg, www.ofredad.blogg.se Jag tog steget ur min destruktiva relation för 6 månader sen, men vilken kamp det är!! Vill gärna komma i kontakt med andra i samma sits...Annonym som skrev 3 november, vi kanske kan följas åt?

  SvaraRadera
 11. Tack för länken. Jag hejar på dig ska du veta.
  Och liten uppdatering, du som reagerade på att sömnproblemen kan behöva utredas, stort tack till dig, han står på kö till en sömnutredning nu :-) <3

  SvaraRadera
 12. Vet inte om ok att skriva så här sent. Jag lämnade pappan till mina barn för två månader sedan har jag skrämts av att jag lever som i en bubbla o inte gråter. Det är som om jag inte kan ta in det eller förstå.De säger att jag går igenom svår psd. Så läste jag det här inlägget och det var som om något öppnade sig o jag förstod hela innebörden. Vill egentligen inte ta upp någons tid utan bara säga tack för att det finns ni som orkar skriva här för oss som inte klarar av att greppa det lika bra.

  SvaraRadera
 13. Det är absolut okej, mer än okej till och med! Tids nog kommer det vännen. Det tog en tid för mig också innan jag började nysta i det som hade varit. Det var så mycket annat i början, och ibland behöver man stänga av en period för att klara det som man har framför sig, praktiska saker, skapa ett hem, en trygg zon. Sen, sen känna efter. Det är en bra sak att du läser och söker svar och försöker börja förstå. Var tolerant mot dig själv, snälla! Stor kram

  SvaraRadera